niedziela, 5 września 2010

Ciasto drożdżowe z kruszonką i żółtymi śliwkami :)

Składniki:


  • 0,5 kg mąki,
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • pół kostki drożdży, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 2x cukier waniliowy,
  • 3 jajka,
  • margaryna do pieczenia,
  • 10-13 śliwek żółtych,
  • polewa czekoladowa.



Etap pierwszy - robimy rozczyn:

Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki, żeby zgęstniało. Czekamy 15-20 minut, żeby troszkę podrosło. 

Etap drugi - ciasto:

Mąkę dajemy do miski, dodajemy do niej rozczyn, jajka, cukier i jeden cukier waniliowy oraz dolewamy pozostałe, również podgrzane mleko, a na koniec pół roztopionej margaryny. Ugniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość. 

Etap trzeci - przygotowujemy śliwki:

Śliwki zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Potem wyciągnąć, usunąć pestki i pokroić w średniej wielkości kawałki. 

Etap czwarty - kruszonka:

Drugą połowę margaryny roztapiamy, dodajemy drugi cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i mąkę, tak żeby ciasto było dość kruche.

Etap piąty - ciasto:

Podrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę i rozprowadzamy w miarę równomiernie. Nakładamy śliwki i na górę pokruszone ciasto. Odstawiamy na 15 minut żeby jeszcze troszkę podrosło i wkładamy do piekarnika na 55 minut w temp. 175 stopni C (z wentylatorem).


Gdy ciasto ostygnie można ozdobić polewą czekoladową. 





Smacznego.  :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz